O mallorském víně
"od historie až po současnost..."



Víno se na Mallorku dostalo pravděpodobně už s Féničany, avšak jeho pěstování se začalo rozvíjet až s příchodem Římanů v roce 123 př.n.l., kteří přinesli své "know-how”. Římané svým vytříbeným vkusem a nadstandardním způsobem života pozvedli Mallorku na vysokou úroveň, kterou si ostrov drží dodnes. Později za vlády Maurů, i přesto, že islám zakazuje pití alkoholu, se pěstování vinné révy rozmáhalo. Hrozny byly populární především jako ovoce a zároveň byly velmi oblíbené při přípravě pokrmů. Vliv maurské kuchyně přetrval dodnes. Příchodem křesťanů ve 13. století došlo k dalšímu velkému rozmachu produkce kvalitního vína.
Na konci 19. století, kdy evropské vinice ničí révokaz, se stává Mallorca hlavním dodavatelem vína pro Evropu. Když si ale na začátku 20. století nachází révokaz cestu i na Baleárské ostrovy, začíná se rozmáhat pěstování mandlovníků a olivovníků a úspěšné pěstování révy se na čas téměř zastaví. V této době pokračují v tradici zejména vinaři v okolí města Binissalem. V 80. letech se spolu s rozvojem turistického ruchu zvyšuje poptávka po kvalitních domácích vínech. Tradiční vinařství využívají příležitost a začínají experimentovat s novými odrůdami a zároveň se navracejí ke starým druhům jako jsou hrozny Manto Negro, Callet, Gorgollassa a Prensal Blanc. Ke kvalitním odrůdám a mnohaletým zkušenostem přidávají vinaři moderní technologie a mallorská vína se opět dostávají na výsluní.
Většina vinařství v dnešní době jsou rodinné podniky s mnohaletou tradicí. Vinařské řemeslo se dědí z generace na generaci. Díky jedinečnému složení místní půdy, příznivému středomořskému klimatu a specifickému charakteru místních odrůd se jim stále daří vytvářet vína harmonických chutí, která jsou oceňována na celém světě. V současnosti se na vinicích stále pěstují převážně místní odrůdy, jako jsou červené hrozny Manto Negro, Callet a bílé Prensal Blanc (Moll). Kromě nich se pěstuje např. Cabernet Sauvignon, Syrah, Tempranillo, Merlot, Gorgollassa, hrozny Moscatel a Chardonnay.
V dnešní době není výjimkou, že rodinná vinařství vedou a řídí ženy, které pokračují v tradicích svých otců. Součásná generace vinařů dokázala během velmi krátké doby dosáhnout velkých úspěchů a vydobila si skvělého postavení mezi nejlepšími světovými víny. Narozdíl od konkurence z pevniny, je hlavním heslem mallorských vinařů “kvalita namísto kvantity”, protože je produkce vína limitována omezeným prostorem ostrova. Poptávka po místním víně je na samotných Baleárských ostrovech velká a pouze malé procento je exportováno do jiných zemí.